Κολπική μαρμαρυγή - παράγοντες που την πυροδοτούν

Κολπική μαρμαρυγή - παράγοντες που την πυροδοτούν

Κολπική μαρμαρυγή - παράγοντες που την πυροδοτούν
Αλκοόλ, καφεΐνη, άσκηση και έλλειψη ύπνου οι συχνότεροι "πυροδότες"...


Τα ακριβή αίτια της κολπικής μαρμαρυγής (KM) είναι άγνωστα, αλλά γίνεται συχνότερη με την αύξηση της ηλικίας, είναι συχνή σε άτομα με καρδιοπάθειες και σχετίζεται επίσης με άλλες ιατρικές παθήσεις.
Από την άλλη ορισμένες καταστάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια ΚΜ παρόλο που δεν αποτελούν το αίτιο της πάθησης. Η αποφυγή αυτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων.
Σε μια πρόσφατη μελέτη τα τρία τέταρτα των ασθενών με συμπτωματική παροξυσμική ΚΜ ανέφεραν τουλάχιστον μία κατάσταση που πίστευαν ότι προκαλούσε την αρρυθμία τους, Οι συχνότερες ήταν η κατανάλωση οινοπνεύματος, η πρόσληψη καφεΐνης, η άσκηση και η έλλειψη ύπνου.
Εκτός αυτών, μια πλειάδα άλλων "ενόχων" καταστάσεων περιγράφονται. Προσοχή όμως... Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι προκαλούν όντως ΚΜ.
Ότι προκαλεί ΚΜ σε κάποιον δεν ισχύει απαραίτητα και για τους υπόλοιπους. Για αυτό τον λόγο οι συστάσεις δεν πρέπει να γενικεύονται αλλά αντίθετα να προσαρμόζονται στην ξεχωριστή περίπτωση του κάθε ασθενή.

Στους αναφερόμενους πυροδότες κολπικής μαρμαρυγής, που μπορούν να αποφευχθούν - τροποποιηθούν, περιλαμβάνονται:

Αλκοόλ
Η κατανάλωση οινοπνεύματος έχει ιδιαίτερα ερεθιστική επίδραση στην καρδιά και η υπερβολική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόκλησης ΚΜ.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό διεγερτικό που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει την καρδιακή σας συχνότητα. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ΚΜ.

Άσκηση - σωματική κόπωση
Η άσκηση και η έντονη σωματική κόπωση μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδια ΚΜ. Η άσκηση μέτριας έντασης γενικά θεωρείται ευεργετική για τους πάσχοντες από παροξυσμική ΚΜ. Ωστόσο, μια ξαφνική αύξηση στην ένταση ή την διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσει ΚΜ.

Στέρηση ύπνου
Υπάρχουν στοιχεία ότι η ποιότητα του ύπνου, ανεξάρτητα από την άπνοια ύπνου, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης ΚΜ.

Συναισθηματικό στρες
Ο φόβος, το άγχος ή η ακραία ευτυχία "δοκιμάζουν" την καρδιά σας. Τα ισχυρά συναισθηματικά ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια ΚΜ.

Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής
Φάρμακα όπως αυτά για το κρυολόγημα και τα ρινικά αποσυμφορητικά ενοχοποιούνται συχνά για κρίσεις ΚΜ.

Κάπνισμα
Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ΚΜ.

Αφυδάτωση
Η εξάντληση, οι διατροφικές αλλαγές, ο ζεστός καιρός, ασθένειες που προκαλούν εμετό ή διάρροια και η σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Επίσης το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη μπορεί να σας ''στεγνώσουν''. Η αλλαγή των επιπέδων των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία.

Κρύα ποτά ή γεύματα - μεγάλα γεύματα
Τα επεισόδια της ΚΜ μπορεί να πυροδοτηθούν από την ταχεία κατάποση παγωμένων τροφών και ποτών. Η κατάσταση αυτή δεν έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα και δεν γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι.

Ύπνος στο αριστερό πλάι
Όταν κοιμάστε στο αριστερό πλάι η βαρύτητα τραβάει την καρδιά σας προς το θωρακικό τοίχωμα. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή παροχή ή ακόμα και τον καρδιακό σας ρυθμό. Ενώ πολλοί ασθενείς με ΚΜ αναφέρουν ότι έχουν λιγότερες αρρυθμίες όταν κοιμούνται στη δεξιά πλευρά, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν αυτό το εύρημα.

 

Ταξίδια
Η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού μπορεί να προκαλέσει ΚΜ λόγω του άγχους του ταξιδιού, της σωματικής κόπωσης και των αλλαγών στα μοτίβα ύπνου, ενυδάτωσης και διατροφής.

 

Διακοπές (σύνδρομο καρδιοπάθειας των διακοπών)
Οι διακοπές συχνά εμπεριέχουν έντονα στρεσογόνα ερεθίσματα, όπως σωματική και συναισθηματική κόπωση, κατάχρηση αλκοόλ, αλλαγές της διατροφής. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν ΚΜ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση
Οι κρίσεις ΚΜ έχουν συσχετιστεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να έχουν αυξημένα επεισόδια ΚΜ.

 

Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών
Η ινδική κάνναβη, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και άλλες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ΚΜ και άλλες πιο επικίνδυνες αρρυθμίες.


 

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε επεισόδια ΚΜ. Καλό θα είναι να τα συζητήσετε με κάποιον ειδικό.

- αποφύγετε την πολύ έντονη άσκηση. Η μέτριας έντασης άσκηση μερικές φορές την εβδομάδα είναι συνήθως ευεργετική. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.
- επιδιώξτε να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
- αποφύγετε να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.
- αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και την κατανάλωση παγωμένων ποτών ή τροφών αν έχετε δει ότι προκαλούν κρίσεις.
- ''αποφύγετε'' το στρες - βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το άγχος.
- αποφύγετε το αλκοόλ ή να πίνετε μόνο με μέτρο.
- αποφύγετε ή διακόψτε την πρόσληψη καφεΐνης, ιδιαίτερα αν έχετε διαπιστώσει ότι αποτελεί πυροδότη ΚΜ για εσάς.
- μείνετε ενυδατωμένοι - καταναλώστε άφθονα υγρά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά σε ζεστό καιρό ή όταν ασκείστε.
- διακόψτε το κάπνισμα. Αποφύγετε την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.
- όταν ταξιδεύετε θα πρέπει να κοιμάστε αρκετά, να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να μην παραλείπετε τα γεύματα σας.
- ακολουθήστε ένα υγιές πρότυπο διατροφής και διατηρήστε σωστό σωματικό βάρος. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο (προσοχή αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά σας).
- ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας πριν να ξεκινήσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή λήψη σκευασμάτων.

Πίσω