Το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών

Το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών

Το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών (Holiday heart syndrome)

Οι διακοπές είναι εδώ, και ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε με τους φίλους, την οικογένεια και τους αγαπημένους μας. Ο ‘’σεφ’’ της οικογένειας σας προετοιμάζει ένα μενού γεμάτο από πεντανόστιμα πιάτα, απολαυστικά επιδόρπια και ποτά που είναι τόσο νόστιμα όσο και εορταστικά!!! Ελπίζω να απολαύσετε κάθε γευστική γουλιά και μπουκιά - με μέτρο φυσικά.

 

Τι είναι το σύνδρομο της καρδιοπάθειας των διακοπών;
Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ αυτό το σύνδρομο, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε υγιείς ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ πριν θέμα με την καρδιά τους. Η κατάσταση ονομάζεται έτσι επειδή εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια των διακοπών όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Ο όρος «καρδιοπάθεια των διακοπών» αναφέρεται στην πραγματικότητα σε διάφορους, διαφορετικούς, παθολογικούς καρδιακούς ρυθμούς που προκαλούνται από τη χρήση οινοπνεύματος. Ένας γρήγορος, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός γνωστός ως κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή μορφή. Αυτή η διαταραχή μπορεί να συμβεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε περίσσεια, και συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Η συνεχιζόμενη κατανάλωση αλκοόλ μετά από ένα επεισόδιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή της καρδιάς, αφήνοντας την ευάλωτη στην κολπική μαρμαρυγή στο μέλλον.

Ενώ οι ακριβείς αιτίες για αυτό το σύνδρομο δεν είναι γνωστές, μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ανθρώπους που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ όσο και σε ανθρώπους που πίνουν σπάνια. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα που υποφέρουν από άγχος και / ή αφυδάτωση.

Θεωρητικά, όποιος καταναλώνει αλκοόλ διατρέχει κίνδυνο. Ωστόσο, όσο η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη για τον καρδιακό ιστό και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει αυτό ή γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται από σχετικά μικρές ποσότητες αλκοόλ ενώ άλλοι δεν αναπτύσσουν ποτέ το σύνδρομο παρά την συστηματική κατάχρηση οινοπνεύματος.

 

Συμπτώματα της καρδιοπάθειας των διακοπών:
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποφύγετε επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

-Αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος («πεταλούδες»)
-Αίσθημα παλμών
-Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
-Δύσπνοια
-Αίσθημα σύγχυσης, ζάλης, λιποθυμίας ή άγχους
Από τη άλλη κάποιοι μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Αν δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε άμεσα κάποια ανωμαλία στον σφυγμό σας, τότε θα πρέπει να παρακολουθείτε για συμπτώματα όπως δύσπνοια όταν ασκείστε, μειωμένη αντοχή στην άσκηση ή ξαφνική κόπωση που δεν μπορείτε να εξηγήσετε αλλιώς.

 

Πως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών:
Προστατεύστε την καρδιά σας αυτή την περίοδο των διακοπών και σε κάθε γιορτή όλο το χρόνο με αυτές τις εύκολες συμβουλές.

-Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (π.χ. ένα ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες, δύο ποτά ανά ημέρα για τους άνδρες)
-Πίνετε καφεΐνη με μέτρο καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και την καρδιακή συχνότητα
-Τρώτε μικρότερα γεύματα, με περιορισμένο αλάτι και ζάχαρη για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιές επίπεδο
-Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην καλή ενυδάτωση
-Μην καπνίζετε
-Να κοιμάστε καλά και αρκετές ώρες
-Καταπολεμήστε το άγχος και το στρες με άσκηση, διαλογισμό ή ότι άλλο ξέρετε ότι σας βοηθάει

Όπως συμβαίνει με πολλά καλά και σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Τώρα που ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης, ελπίζω να έχετε μια ασφαλή, υγιή και ευτυχισμένη περίοδο διακοπών.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

 

Δημήτριος Ιατρόπουλος
Αρρυθμιολόγος

Πίσω